Альтернатива – п'ятиденна подорож Карпатами «Ковчег сакральності – Карпати» |
1 ДЕНЬ
|
Народні майстри Гуцульщини |
Коломия |
- 07:40 Залізничний вокзал.
|
Переїзд: Коломия – Космач |
Космач |
Екскурсія по дорозі |
- Мікротопонімія Космача.
- Трактування топонімних назв присілків Космача (Завоєли, Прокеріци, Ставник, Черешенька, Прилуки, Віпчєнка, Кучера, Клифа, Грунь, Царина та ініші).
- Походження назв гір та річок.
- Дегустація джерельної води з нафтового родовища.
- Космач в житті та смерті Довбуша.
- Франц Йосиф (імператор Австрії і король Богемії) – меценат Космача (портрет якого висів поряд з образами святих, монети із зображенням імператора носили як коралі, вплітали в коси молодої).
- Космач у національно-визвольному русі.
|
Поселення, с. Космач |
- Садиба «Космацька писанка», «Облаз. Дво-, тримісні номери зі зручностями на поверсі.
|
Музичні гуцульські інструменти |
- Майстер-клас гри на гуцульських інструментах (трембіта, дудки, флояра, скрипка, бубен) – майстер Богдан (Штилючків).
- Розповіді про технології роботи з деревом.
- Догляд за музичними інструментами.
- Гра на гуцульських музичних інструментах.
|
Переїзд на конях, прикрашених дзвіночками і яскравими кутасами, у святкових возах |
Писанкарство |
- Майстриня писанкового розпису – Ганна (Олексина).
- Писанка як історичний феномен, теорія знаків, вірувань, фольклору, мистецтва.
- Характеристика писанкових орнаментів:
- Писанки з геометричним орнаментом.
- Писанки з рослинним орнаментом.
- Писанки із зображенням жанрових сценок.
- Писанки із зображенням оригінальних гуцульських споруд.
- Виготовлення писанок. Матеріали та приладдя.
- Майстер-клас з писанкарства (розписане вами яйце – в подарунок).
|
Переїзд на конях, прикрашених дзвіночками і яскравими кутасами, у святкових возах |
Гуцульська сирна пластика |
- Майстриня сирних коників – Олена (Зусиха).
- Сирні овечки, коники, олені на коровай та на Великодень.
- Сирні колечка для весільного обряду.
- Сирні коники із вершником та бербеницями до весільного столу з пивом.
- Сирні баранчики за душі померлих дітей та за здоров’я худоби.
- Весільні автентичні вироби з сиру (повниця).
- Майстер-клас з виготовлення сирних коників (коник – в подарунок).
|
Обід у садибі Зусихи |
Гуцульська кухня (включено). |
Автентичне весільне вбрання |
- Майстриня весільного вбрання – Ганна (Палійчукова).
- Майстер-клас з плетіння весільних вінків.
- Демонстрація обрядового вбрання княгині (молодої), князя (молодого) по-космацьки.
- Фотографування у весільному одязі княгині (князя).
|
Переїзд на конях, прикрашених дзвіночками і яскравими кутасами, у святкових возах |
Вечеря (факультативно) |
|
2 ДЕНЬ |
Піший похід на полонину «Завиза» |
Сніданок (факультативно) |
|
Переїзд: Космач – присілок Завоєли |
По дорозі |
- Духовна культура пастухів.
- Народна медицина і ветеринарія.
- Вірування забобони і демонологія.
- Вибір місця для будівництва колиби відповідно до вірувань і ворожінь.
|
Побут пастухів.
Розподіл та оплата праці
|
- Обов’язки ватага на Гуцульщині:
- Знання технології переробки молока.
- Контроль за якістю молочних виробів.
- Навики знахаря.
- Виконання магічних обрядів.
- Знання народної арифметики.
- Архаїчний поділ праці.
|
Трудовий розпорядок дня у пастухів |
- Доїння худоби і переробка молока.
- Гуцули з овечого (коров’ячого) молока виготовляли такі основні продукти:
- грудковий сир («будз»), з якого робили бринзу, вурду, жентицю і густе кисле молоко («гуслянку»).
|
Полонинський посуд і начиння |
- Дійниці (дерев’яна посудина без ручки для доїння від 7до12 л).
- Відро для доїння овець (дерев’яна посудина до 14 л).
- Путиня (путеря) (дерев’яна посудина від 35 до100 л для зливання надоєного, клягання молока і розтирання буджу для приготування бринзи).
- Бербениця (дерев’яна посудина висотою від 45 – 80 см для зберігання, транспортування бринзи, гуслянки, масла).
- Міртук (дерев’яна посудина ємністю 1 л для заміру молока на полонині).
- Маслєнки (дерев’яна посудина для виробництва масла).
- Кочерга, зберинник, полонник, брай, квасник (дерев’яні пристрої для збирання, товчення, переробки будзу, бринзи, сметани).
|
Житло і господарські споруди |
- Водопійний жолоб із товстої смерекової колоди.
- Стійбища з молодих смерек для укриття худоби від спеки та дощу.
- Колиба (господарська будівля для переробки і зберігання молочних продуктів).
- Додаткові будівлі для тварин: стая, кошара, корівник, телятники, ягнятники.
- Типи житлових будівель для пастухів: стаї, колиби, застайки (на літній період), зимарки (осінньо-зимовий).
|
Дегустація сирів з
полонинським обідом
(80 грн факультативно)
|
- Гуцульські страви на природі серед гір (включено).
|
Переїзд: Космач – Коломия |
Коломия |
- 15:30 Залізничний вокзал.
|
Потяг, прибуття, Коломия |
- № 457 Київ 16:53 – Коломия 07:01.
- № 136 Одеса 15:19 – Київ 07:37.
|
Потяг, відправка, Коломия |
- № 458 Коломия 16:02 – Київ 07:00.
- № 136 Коломия 17:08 – Одеса 09:32.
|